maanantai 17. huhtikuuta 2017

Pelinurkka, osa 5: ArmA / ArmA II

Mun piti kirjoittaa tää Steamiin, koska kyseessä ei nyt oikeastaan oo ns. "paska peli" sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta koska jostain syystä mun ArmA II ei oo se, mikä siellä on myynnissä, en voi saada sitä 5 minuutin pelirajaa, jotta voisin julkaista arvostelun. Sweet. Eli tässä on nyt sitten, koska en halunnut heittää 20 minuuttia elämästä hukkaankaan. Liitän tähän alkuun ArmA ykkösen arvostelun, että joku käsittää, mistä tuossa alun "samat ongelmat" -kohdassa puhutaan:

ARMA:

(upea copypaste grafiikka tulee Steamistä näemmä)

Alkuvaikutelma on vähän köpönen, koska valikot näyttävät jokseenkin rumilta. Onneksi valikoilla ei kuitenkaan pelata, joten eipä niistä jaksa valittaakaan.

Gold Editionista löytyy kolme kampanjaa (pelasin vain yksinpeliä), jotka jostain syystä menevät kampanjavalikossa seuraavaan järjestykseen:

Royal Flush
Armed Assault
Rahmadi Conflict

Armed Assault on alkuperäinen, Rahmadi jatkaa siitä mihin AA jää ja Royal Flush sijoittuu parin vuoden päähän alkuperäisistä tapahtumista. Koska en jaksanut ottaa asiasta selvää, pelasin nätisti RF-kampanjan ekana, eli järjestykseni oli 3-1-2. Eikai siinä, juoni on aika perushuttua, joten mitään isompaa kämmiä ei sattunut, mutta kannattaa varmaan pelata järjestyksessä. Ihan vaan sen takia, että tuo AA on melkeinpä paras kampanja ja pisinkin vielä.

Peli näyttää täydellä grafiikoilla hienolta, ja kaikki tuntuu olevan mallikkaasti. Pieniin yksityiskohtiin on nähty vaivaa ja aluksi kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Hetken aikaa jaksaa mehustella aseiden yksityiskohtaisuudella ja muulla realistisella hölynpölyllä. Esimerkiksi jos ohjaamaasi hahmoa ammutaan jalkoihin, hän ei voi enää kuin ryömiä yms. kivaa pientä jippoa. Tosin ei tässä kyllä kannata ottaa yhtään luotia vastaan, koska pahimmillaan yhdestä osumasta kuolee. 

Mitään isompaa vikaa en tästä pelistä pysty väkisin edes löytämään. Tehtävä briiffataan, jengi otetaan haltuun ja tehdään mitä pitää. Ei räjäytä tajuntaa, mutta on kivaa nysväämistä, koska tässä ei ryntäilemällä pärjää (ellei se ole tehtävän tarkoitus). Pieniä ongelmia puolestaan löytyy vaikka muille jakaa, joten paneudutaan suoraan niihin sen kummemin kiertelemättä:

- Tiimiläisten käskytys - tässäpä syy, minkä takia en jaksa usein taktisia räiskintöjä. Tiimiläiset ovat jotenkin ihan kädettömiä aina. Tai no ei voi sanoa kädettömiä, mutta kädettömämpiä kuin vastustajan hahmot. Ampuminen vielä onnistuu, mutta auta armias kun koitat käskyttää johonkin tiettyyn oviaukkoon omaa jannua, ja tavoite olis saada vielä kasvot tiettyyn suuntaan ja kaiken kukkuraksi maahan makaamaan. Täysin toivotonta. Menin kaikki tehtävät, joissa juostiin pienessä tiimissä, siten että en jaksanut välittää koko hemmetin tiimistä. Laitoin vain muodostelman päälle ja rukoilin jumalaa. Hyvin toimi, koska pääsin pelin läpi.

- Tekoäly - Tässä on kaksi vaikeustasoa: Regular (tai joku tommonen) ja Veteran. Veterania en lähtenyt edes yrittämäänkään, koska tietäähän sen miten siinä käy. Tämän lisäksi AI:ta voi tweakata miten lystää optionsissa. Regular asetuksella vastustajan taitotaso on NOVICE ja omien jannujen EXPERT. Silti välillä tuntui, että ne olivat toistepäin. Yhdessä tehtävässä (en paljasta sen tarkemmin, mutta onnea juupelisti siihen Royal Flush -kampanjan radiotorni -tehtävään) piti laittaa custom asetukset tekoälyyn, eli vastustajan taso lukemaan 0 ja omien ukkojen lukemaksi 100. Silti oli sootanasti vaikeuksia tossa radiohommelissa, koska vaikka kuinka laittais jannut ovien eteen ja ite katolla snaippaa oman elämänsä simo häyhänä, niin aina vaan tulee mission failedia ruutuun. Puhumattakaan siitä, että 0 tekoälyn omaava vastustaja ampuu AK:lla 300 metrin päästä yhden luodin otsaan. Heh, huumoria. Vähän kauemmin sihtaavat siis, mutta tarkkuutta on niin sootanasti edelleen.

- Tekoäly, osa 2 - Tässä voi siis määrätä tekoälyn kuskin paikalle autoon, ja vaikkapa ite mounttaa konekiväärin. Käskyjä annetaan suuntanapeilla ja voi viddu mitä kakkaa. Voi olla, etten osannut tätä kunnolla, mutta se oli niin tuskallista. En pysty sanoin kuvaamaan. Varsinkaan kun oma ukko sanoo ääneen aina komennon: LEFT, FORWARD, FAST, RIGHT, RIGHT, FORWARD, HALT, ÖNK, TÖNK, TÖTTÖRÖÖ. Meni hermo ja aina kun muka koitti kääntyä, se ei joko kääntänyt yhtään tai sitten käytännössä 180 astetta. Yhdessä saakutin tankintuhoamistehtävässä sanoin FORWARD ja tankki peruutti. Sitten sanoin että mennääs takasinpäin niin eiköhän se jannu paina ETEENPÄIN. Ei jumaleissön.

- Tekoäly, osa 3 - Tekoäly ei myöskään osaa itse ohjata autoja. Yhdessä tehtävässä pelastetaan keskitysleireiltä jengiä, ja kaksi tietokoneohjattavaa lava-autoa hakevat ne vangit ja tuovat takaisin tukikohtaan. Paitsi että siinä menee 45 minuuttia, että ne onnistuvat ajamaan 5 minuutin ajomatkan, koska pysähtelevät miten sattuu ja koukkaavat kuusimetsän kautta.

- Tekoäly, osa 4 - Tietokone näkee aika hyvin pimeässä ilman nightvisionia. Toki ne on myös ulapalla, jos hoitaa homman hyvin kaukaa, mutta olisivat silti voineet mallintaa hahmot vaikkapa kissoiksi, joilla nyt sattuu vain olemaan rynkyt käsissä.

- Tekoäly, osa 5 - Rahmadi Conflict alkaa tehtävällä, jossa jonkin sortin Spec Ops tiimillä mennään saarella ja tavoitteena olis räjäyttää shilika-tankkeja. Stealth on homman juoni, mutta käppää on se, että jokaisella tiimin jäsenellä on yksi Satchel Charge. Eli kun yhden käy laittamassa, pitää palata tiimin luo (tai itse nyt tätä suosin). Juju on siinä, että heti kun vaihdat toiseen ukkoon, niin se saakutin toope räjäyttää sen pomminsa. Koita siinä sitten enää sniikata minnekään. Eli suosittelen toteuttamaan kunnon fukken rynnäkön sillä yhdellä autoon mountatulla konekiväärillä ja mennä sitä kautta vähän erilaisella näkökulmalla tehtävän läpi.

- Autot - noin muutenkin pitää näistä mainita se, että aika kädettömiä on armeijan jeepit ja humveet, kun ei voi nurmikolla ajaa. Heti kun vähän vasen eturengas osuu nurmikkoon, niin vauhti hidastuu käytännössä kokonaan. Ymmärrän, että tää ei oo mikään kilinkolin mcrae, mutta hitto kyllä nyt autolla voi vähän nurmikoltakin koukata ilman, että realistisuus kärsii.

- FPS drop: En tiedä johtuiko omasta koneesta (epäilen, kun toimi niin sulavasti muuten täysillä tehoilla), mutta auta armias kun ottaa scopen esiin niin välillä saa aikamoisessa playstation aikojen pätkeessä taivaltaa. Koita siinä sitten tähdätä, kun osuminen on muutenkin jo niin pirkaleen haastaavaa.

- Tähtäys: Tästä sanon sen verran, että tämmösessä tarkkuutta vaativassa pelissä sitä toivoisi, että ei kohtaisi perinteistä "ai tää osuukin tästä kaiteeseen, vaikkat tähtäin on metrin kaiteen yläpuolella" -tyyliseen toimintaa, mutta ei. Varsinkin tiukoissa paikoissa ottaa aivan suunnattomasti nuppiin, kun luoti osuukin seinään, jonka takana olet piilossa, vaikka tähtäin ja aseen piippu noin niinkuin graafisestikin on sen seinän vieressä, eikä takana.

- Tehtävien bugisuus - välillä tehtävät bugaavat siihen malliin, ettei niitä voi suorittaa loppuun. Monesti kävi sillä lailla, että jos tehtävässä piti räjäyttää kolme asiaa, ne kolme asiaa räjähtivät, mutta mitään ei tapahtunut. Ei siinä auta sitten muu kuin restartata vaan alusta ja toivoa parasta. Toinen asia (ei sinänsä bugisuus), mikä ärsyttää, on se iänikuinen viimeisen vastustajan jahtaaminen. Kaupunkisodassa tän vielä käsittää, mutta semmosella isolla aavikkoalueella ottaa aivoon kun yksi satunnainen jannu on ehtinyt juosta johonkin kahden kilometrin päähän ja se pitäis käydä listimässä (jos sen löytää), ennen kuin tehtävä onnistuu. Puhumattakaan niistä tehtävistä, jotka onnistuvat ilman, että kaikki vastustajat kuolevat. Näissä kannattaa olla hereillä, niin ei satu ikävi yllätyksiä. Itselleni sattui.

- Käsikirjoitus - no ei siinä oikein vikaa oo. Inttijätkät varmaan heittää tommosta trumpmaista locker room -talkia harva se päivä, että kai sekin on realistista sitten. Mutta tätä käsikirjoitusta ei oo kyllä saatu yhtään synciin demojen kanssa. Jätkät heiluu ja suu käy, mutta ääninäyttely on jo ajat sitten loppunut. Hyvin jännittävä kung fu -dubbaus kokemus läsnä vahvasti.


ARMA II:

ArmA oli ihan ok, joten ihan mielenkiinnolla asensin tämän jatkomötkäleen koneelle. Heti aluksi sain taas todeta sen, että vaikka koneen tehot ylittävät suositellut vaatimukset, niin ei tarvinnut kauaa haaveilla täysillä grafiikoilla pelaamisesta. En ole muutenkaan graffojen perään, joten ihan sama, mutta medium-asetuksilla vähän haittaa piirtoetäisyys, koska välillä on vaikea hahmottaa vastustajaa pitkän matkan päästä (ihan kuin tämä ei muutenkin olisi jo tarpeeksi vaikeaa).

Eli juu samat ongelmat tässä on kuin alkuperäisessä:

-Vähän nykivä pelituntuma
-AI on mitä on, ja välillä vähän sähläilee. Aika samaa tasoa kuin ykkösessä
-Näppäimistökomentoja on niin maan pirkaleesti (jotenkin näitäkin on saatu ämpättyä enemmän mukaan kuin aikaisemmin), eli ei mitään mielenkiintoa pohtia jotain omaa settingiä. Defaultilla eteenpäin, eli vähän kankeutta ilmassa
-Se action-valikko on edelleen hiton kankea
-Vastustajat on melkoisia snipereita välillä
-Kulkuneuvojen komentaminen on _ERITTÄIN_ ikävää edelleen. Opettakaa joku minulle tämä, kiitos
-Omat juoksee aitojen läpi, mikä on tavallaan plussaa, koska eivät jää jumiin, mutta vähän epäilyttävää
-AI:n kuljettamat ajoneuvot harhailevat edelleen miten sattuu ja missä sattuu
-Nurmikko on edelleen lentohiekkaa Jeepeille
-Nu metal jyllää kun asioita tapahtuu, ja sehän ärsyttää
jne. Kirjoitin joskus ArmA:sta arvion ja sieltä näitä löytää.

Tämän lisäksi peliin on jostain syystä laitettu astetta pitempiä ja moniosaisia tehtäviä, jotka kyllä vois nakata hiuksista helevettiin heti. Olen aina pitänyt itseäni kohtalaisen kärsivällisenä ihmisenä, mutta ei jumalauta ei vain pysty noihin seitsemän kohdan tehtäviin. Jotain autosavea sentään aina välillä pukkaa, mutta tallentaminenkin on tässä niin riskialtista hommaa, ettei uskalla aina tehdä, koska huonossa kohdassa tallentaminen saa ihmisen syvän depression valtaan. Semmonen positiivinen kehitys pelissä on muuten tapahtunut, että demot on jätetty pois. Nyt kaikki dialogit sun muut on tavallaan peliä, ei mitään turhaa käppä elokuvamaisuutta, joka bugaa ja on kuin huonosti dubatusta kung fu elokuvasta.

Oma pelikokemus tähän asti:

Ensimmäinen tehtävä, tavoite: Tavoitteena oli kai asettaa joku laser marker johonkin radiotorniin tai jotain en tiedä ja sitten pyytää ilmaisku tai joku siihen en tiedä. Sen tiedän, että viimeiseksi piti sitten vain mennä johonkin kohtaamispisteeseen.

Ensimmäinen tehtävä, toteutus: Osasin kävellä lentotukialuksella oikeaan paikkaan ja jutella oikeille ihmisille. Sen jälkeen heivattiinkin koko jengi jo taistelutantereelle helikopterilla ja päästiin asiaan. Määräsin joukkueen Line-kuvioon (muuta en ikinä käytäkään ja rukoilen aina jumalalta, ettei ketään tarvi pahemmin käskeä erikseen). Sitten edettiin eteenpäin. En erottanut yhtään vastustajaa mistään, AI hoiteli hommat. En osannut laittaa Laser Markeria kohdilleen, AI hoiti hommat. Lähdettiin pois ja tehtävä onnistui. Mukavaa vapaamatkustamista.

Toinen tehtävä, tavoite: Jotain perus vastustajan listimistä ja valloittelua. Perus sotapashaa.

Toinen tehtävä, toteutus: Siinä alussa kun laskeudutaan johonkin tukikohtaan, niin pöräytin yhden vihun hengiltä. Sen jälkeen en tehnyt taaskaan mitään muuta. Surffailin mukana ja jossain vaiheessa tuli "mission completed" -ruutuun. Mielenkiintoinen videopeli.

Kolmas tehtävä, tavoite: Tutki joku kylä ja nappaa joku Lopotev. Välissä piti joku sniper eliminoida.

Kolmas tehtävä, toteutus: Juuuh tota. Etenin siihen kylään. En nähnyt sniperia missään. Pyörin kuin puolukka siellä kuuluissa naisen sukupuolielimessä ja jossain vaiheessa joku ampui sniperin ja se siitä. Vakuuttavaa. Lopotevin nappaaminen olikin helppoa, koska sen hoiti demot. Piti vaan mennä oikealle ovelle ja sitten demo vie tehtävän loppuun. OIkeastaan hiton hyvä, koska ei tarvinnut säätää jotain AI rynnäkköä.

Neljäs tehtävä, tavoite: Tässä piti tutkia jotain pieniä satelliittileirejä, ja löytää se Lopotev nyt vihdoinkin käsiin. Samalla kerätään jotain todisteita.

Neljäs tehtävä, toteutus: Tutkin alueet, en tappanut ketään, koska en erottanut ketään missään. AI hoiti hommat. Lopotevia ei kai saa kiinni, koska lopulta ajelin ympäri karttaa hoomoilasena ja surffaillen, ja radiosta vaan kuului, että juu Lopotev on jossain Bahamalla, tuu ny takas sieltä tukikohtaan. En myöskään kerännyt mitään hiton todisteita. Koska jenkkiarmeija semmosia on tarvinnut?

Viides tehtävä, tavoite: Pyöräile helikopterille.

Viides tehtävä, toteutus: PYÖRÄILIN HELIKOPTERILLE. TÄYDELLINEN SUORITUS. 100%. 5/5. ONNISTUMINEN!

Kuudes tehtävä, tavoite: Eti pari jannua käsiin ja pidätä ne. Tapa jotain jannuja. Etsi vastustajan satelliittileirejä. Kerää todisteita. Eti joku asekätkö (en muista oliko muuten tässä tehtävässä).

Kuudes tehtävä, toteutus: Löysin semmosen paavin tai jonkun papin avulla asekätkön. Pappi rukoili, että hitto me puolustaudutaan niiden avulla pahiksia vastaan. Itse totesin, että pidä pappi turpa kiinni, nyt lähtee ilmoitus NATOLLE tai jollekin kihosäätiölle, että täällä vaan aseita piilotellaan. Pappi kirosi minut helvettiin tai siltä se ainakin tuntui. Heh heh.
Tämän jälkeen koitin hoitaa toisen pidätyksen. Tässä käy siltappaa, että autopommi räjähtää ja joku jätkä oletettavasti juoksee siitä pois ja käsketään menemään sen perään. En ikinä nähnyt ketään. En vaikka kuinka joka suuntaan koitin tutkailla räjähdyksen jälkeen. Kerran se jäbä kuoli siinä räjähdyksesä ja onnistuin tehtävässä, mutta muuten se jäi vain ilmaan leijumaan.
Satelliittileirejä tuhotessa alkoikin sitten ahdistamaan ihan liikaa. En näe koskaan sieltä aluskasvillisuuden seasta ketään, joten kiinnostusprosentti tämmöisen tutkimiseen tasan nolla. Onneksi ilmaiskuilla sai tuhottua niitä aika iisisti, mutta voi jumalauta jouduin restarttaamaan tämän tehtävän noin sata kertaa, enkä ikinä päässyt sitä loppuun. Viimeinen niitti oli se, että en jaksanut odotella sen yhden pidätettävän muigelin tulemista pois kirkosta. Puoli tuntia olisi pitänyt istua siinä kuin tatti paskassa. Ei kiitos.

Eli lopetin pelaamisen tähän. Jonkun oppaan mukaan pääsin puoleen väliin. Mukava saavutus. Tässä vaiheessa saavutuksiani olivat:

-yksi tappo. öpaut kolme vihollishavaintoa. muuten en nähnyt ketään missään ja tyydyin vain makaamaan maassa.
-6 tuntia pelaamista, joista vahvaa surffaamista ja hengailua ilman päämäärää öpaut 5 tuntia
-verenkeitin letaaleissa lukemissa

Eli ei nyt jotenkin lähde. Ei vastaa miellyttävälle pelikokemukselle asettamiani standardeja. Hauskahan tää tavallaan on, mutta ehkä alkaa menemään jo liian realistiseksi omaan makuun. Palaan tähän joskus vuonna 2025, josko vaikka jaksaisi mennä pelin läpi. Mutta siis suosittelen kuitenkin, jos tykkää OFPista tai ArmA:sta. Sama pelihän tää on kauniimmissa kuorissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti